Intrebare: Care este formula de calcul a activelor totale, pentru calculul indicatorilor economico-financiari? In vederea calcularii indicatorilor economico-financiari, formula pentru total active include si cheltuielile in avans?
Raspuns: Potrivit punctelor 28 si 29 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin Ordinul 3055/2009 prezentarea activelor ca active imobilizate sau ca active circulante depinde de scopul caruia ii sunt destinate, potrivit politicilor contabile aprobate de administratori sau persoanele care au obligatia gestionarii entitatii.
Cheltuielile efectuate in cursul exercitiului financiar, dar care sunt aferente unui exercitiu financiar ulterior, trebuie prezentate sub titlul de "Cheltuieli in avans". Acestea se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul contului 471 "Cheltuieli inregistrate in avans" - cont de activ.
Potrivit acestor reglementari structura bilantului cuprinde:
A. Active imobilizate
B. Active circulante
C. Cheltuieli in avans
D. Datorii: sumele care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an
E. Active circulante nete/datorii curente nete, determinate astfel:
Active circulante total + Cheltuieli in avans – Datorii (sumele care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an) – Venituri inregistrate in avans (sume de preluat intr-o perioada de pana la un an)
F. Total active minus datorii curente, determinate astfel:
Active circulante nete/datorii curente nete + Total active imobilizate
G. Datorii: sumele care trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an
H. Provizioane
I. Venituri in avans
J. Capital si rezerve
Active totale = Active imobilizate + Active circulante + Cheltuieli in avans